Syncro shift

Min første cykel havde kun eet gear – Ja vi er tilbage engang i slut 70’erne vil jeg tro, så da jeg senere fik ny, brugt, cykel, og den havde to gear, var det en voldsomt forbedring. At man skiftede, ved at træde pedalerne lidt baglæns, føltes slet ikke som et handikap, selvom jeg ofte fik bremset lidt, når jeg ville skifte. Ligesom den skiftede utilsigtet, når jeg bremsede, for dengang havde jeg kun fodbremse.
Senere igen fik jeg tre gear, men stirrede misundeligt på min gode vens 10 eller 12 gears cykel. Flere gear var lige med mere fart og fart var fedt.

Min 10 år gamle MTB har 9 speed kassette, min lidt nyere alu-racer 10 speed og min tricykel 11 speed, så det virker også som om producenterne stiler efter flere og flere gear på kasetten, omend der er en tendens til at droppe flere klinger, så hvor min MTB har tre klinger, har moderne MTB kun een. Spændet mellem største og mindste tandhjul i kassetten er så til gengæld noget større. Selv på tricyklerne, er dem der kører flad landevej begyndt at droppe de to klinger, og nøjes med en.
Til mit brug, med en del bjergkørsel, vælger jeg nu at holde fast i to klinge systemet, som giver mig 22 gear.

22 gear er dog teoretisk. For det første er der en del producenter der fraråder de yderste gear på kasetten til modsatte klinge. Altså stor klinge til stort tandhjul på kasetten og omvendt. Begrundelsen skulle være øget stress på kæde og gear.
Desuden er der et overlap i gear-ratio, som det ses af tabellen herunder.

3452
113,0909094,727273
122,8333334,333333
132,6153854
142,4285713,714286
162,1253,25
181,8888892,888889
201,72,6
221,5454552,363636
251,362,08
281,2142861,857143
321,06251,625

Her vises alle kombinationer af mine gear, og ratio udregningen svarer til at for hver omgang jeg træder i pedalerne, drejer baghjulet ratio-tallet omgange. Kender du omkredsen af dit hjul, ganger du det på ratio, og har så fremdriften pr. pedalomgang, men det er uinteressant lige nu 🙂

Kombinationen 52/32 giver et ration på 1,625, som ligger et sted mellem kombinationerne 34/18 og 34/22.

Lidt mere forsimplet, kan man sige at skulle man have et 2 speed kasette 17-26 og samme klingesæt som ovenstående 34/52, har man ikke 4 gear, som man skulle tro, men kun tre forskellige.

3452
1723,058824
261,3076922

Kombinationen 34/26 giver samme ratio som 52/26. Man tilbagelægger altså samme distance, uanset hvilken af de to kombinationer man vælger.

Lad os holde det simpelt her, og undlade at kikke på effektiviteten i trådet og forskellen mellem stor og lille klinge.

Hvis jeg accelerere, skal jeg altså skifte fra 34/26 til 34/17 og videre til 52/17, hvilket ville være nemt. Skift først på den ene skifter og så på den anden, men på min 11 speed vil en tilsvarende acceleration, typisk kræve skift på bagereste skifter indtil mindste tandhjul rammes, og kombinationen lille klinge lille tandhjul, som producenten fraråder, og så et skift til stor klinge samtidig med tre skift ned på bagerste, for at ratioen fortsætter uden for stort spring.

Det samme gør sig naturligvis gældende, når man kører op af bakke og gear’er den anden vej.

Shimano har til dette udviklet Syncro Shift, som laver dette skift for dig.
Helt bogstaveligt betyder det at du ikke selv længere behøver at skifte mellem stor og lille klinge – Det gør gear-systemet selv, i forhold til dine præferencer og gear-ratio.

Således undgås yderlighederne med øget stress på kæde og gear, og man får automatisk det næste gear i ration-rækken.

På papiret virkelig smart, og på vej til Winterman, kørte jeg forbi en cykel-web-shop, som havde den hardware der skal til, for det virker naturligvis ikke med ældre DI2 modeller. Ny batteriholder og Dfly, som er den enhed der gør at jeg kan kommunikere trådløst fra min cykelcomputer. Egentlig kan man godt gøre det uden, men jeg havde ikke kablerne med, så jeg kunne konfigurere gearne fra min computer, så det skulle gøres via bluetooth fra enten telefon eller ipad.

Jeg betragter mig selv som en efterhånden erfaren triatlet med både en del år og stævner bag mig, så jeg har også hørt dem der siger at man ikke skal eksperimentere med nye gel, tøj eller teknik på raceday. På den anden side kan jeg ikke have sådan noget hardware liggende uden at montere det, og selve syncro shift er ret let at slå til og fra mens man kører.

Jeg er generelt meget opmærksom på hver gang jeg skifter mellem stor og lille klinge. Nok fordi mine gear ikke er 100 % justeret, og jeg har været for doven til at gøre det. Det betyder at jeg en gang imellem smider kæden.
Med syncro shift aktiveret betød det at jeg nærmest ved hvert gearskift nu var ekstra opmærksom, for jeg vidste endnu ikke præcis hvornår den ville skifte mellem stor og lille klinge.
Systemet har også fået kritik af skift netop fra stor til lille klinge, ved kørsel op af bakke, hvor man trykker hårdt og typisk timer sit skift, så man ikke er midt i powerzonen i trådet – Det synes jeg nu ikke jeg havde nogen problemer med, men jeg fik skiftet ud over største klinge nogle gange – Ikke noget der ikke kunne fikses ved et manuelt skift tilbage på lille klinge. Fakrisk valgte jeg flere gange når jeg nærmede mig en opkørsel, at skifter manuelt til lille klinge.
Man kan med andre ode godt manuelt skifte, selvom man er i syncro shift mode.

Ud over syncro shift, hvor ratio-rækken holdes og ydre-gearne undgås, og almindelige manuelle skift, er der desuden et tredje mode, hvor den lidt mere med hoved under armen skifte f.eks. to gear bagpå, hvergang du skifter foran – Dette mode har jeg dog ikke prøvet endnu.

Er det pengene værd?
Well, det giver ingen yderligere watt, ingen ændring i vindmodstand eller anden umiddelbar fordel, men er +95 % gadget.
Da jeg skiftede til DI2 med dobbelt-skiftere, oplevede jeg at jeg var mere tilbøjelig til at skifte gear, end jeg var vant til, da jeg kun havde skifter i aero-barene.

Som det ses af ovenstående graf, taget fra di2stat.com og mit winterman race i 2017. (Jeg ved ikke lige hvordan jeg skifter gear-indstillinger på di2 stat, så der står fejlagtigt 53/39 og ikke 52/34, som er mit faktiske klingesæt, ligesom jeg ikke kører 11-23, men i det aktuelle løb, kørte 11-32, men det er ikke afgørende) Grafen viser at jeg undgår de yderlige gear, som 53/23, 39/14, 13, 12 og 11 (som i virkeligheden er 52/32 m.v.)

Her er tilsvarende statistik fra winterman 2016, hvor det ses at de yderligere gear ikke er undgået.

Det er ikke helt let at aflæse her, men øverste piechart er fra 2017, nederste fra 2016, og 12 et halvt minut i yderligere gear i ’16, som blev undgået i ’17.

Ja ok, det er ikke helt fair at sammenligne, for i ’17 kørte jeg på Osymentric 52/34, mens jeg i ’16 kørte på Rotor 50/32, men det ændre ikke ved at de yderligere gear er undgået.
Der er så heftig debat på visse forra, hvorvidt det faktisk er nødvendigt at holde sig fra disse gear eller ej.
For mig er det primært fascinationen af teknik, der er tilfredsstillet med syncro shift, og med lidt mere justering og opsætning, er jeg sikker på at det nok skal komme til at køre helt smooth.
Og mon ikke dette blot er første skridt på vej mod mere automatiserede gearskift, som f.eks. selv skifter for at holde en bestemt kadance e.l.

Én kommentar til “Syncro shift”

  1. Pingback: Winterman 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *